Tarihçe

 

Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde adı geçen bir koy, Armutlu'dan bahseder... Armutlu adının "Armoda veya Armodies" sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcüklerin sözlük anlamlarına bakıldığında donanma veya donanmaya gözcülük eden kimseler anlamına gelmektedir. Eski bir yerleşim merkezi olan ilçe bir çok isim değiştirek, Armutlu adını almıştır. Eski adlarından bazıları ise Enrutluk, Emrudili, Imrudili olarak bilinmektedir. Bu şirin ilçenin eski bir geçmişe dayanması Evliya Çelebi'nin ünlü Seyahatnamesinde 1050 senesine dayanan ve sefer ayının 9. gününe denk gelen satırlarında Mudanya ilçesine vardıklarını, oradan bir gemi ile Bozburun iskelesine geldiklerini ve bir koydan söz eder.

"Armutlu kasabası nahiyedir. Naib oturur. Subaşı Bursa Beyi tarafindan tayin edilir. Kasaba düz bir sahrada; bağlı, bahçeli, etrafı Armut bahçeleri ile süslü vebakımlıdır. Onun için Armutlu derler. Üç yüz kadar bakımlı evleri vardır ki, baştan başa kiremitle örtülüdür, Bir camii, bir hamamı üç mescidi, bir hanı, on kadar da dükkanı vardır.

Suyu ve havası çok güzeldir... Bir gece orada misafir kalıp, sabahla beraber gemicilerin haber vermesiyle acele kıyıya gelerek yine gemiye bindik. Allah'a hamdolsun, hafif bir batı rüzgarıyla Bozburun girdabından kurtulup yelkenleri açarak "Katırlı" adlı dağın dibinden "Bozburun" denilen yerde "Baba Sultan" ruhuna fatiha okuduk. Elli mil denize açılıp ilerlediğimiz vakit hava düzelerek ortalık süt liman oldu..." ünlü seyyah Evliya Çelebi Seyahatnamesindeki satırlarında bu şekilde bahsetmektedir. Ayrıca tarihi bilgiler Armutlu'nun 1300'den daha önceleri bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir. Armutlunun Osmanlı döneminde fethi ise 1320 yılı 2. Orhan zamanına rastlamaktadır. Fetihten sonra Mudanya ve Tirilyeden getirilen Türkler Armutlu'da yerleştirilmiştir. Türkler ve Rumlar Armutluda uzun bir süre birlik ve beraberlik içinde yaşamışlardır. Cumhuriyetin ilani ile birlikte şirin ilçe Armutluda bulunan Rumlar Yunanistan ve Türkiye'nin imzaladıkları mübadele yolu ile Yunanistan'a, Yunanistan da bulunan Türklerde Türkiye ye gelerek Marmara bölgesine dağılarak yerleşim yerleri oluşturmuşlardır.Bu yerleşim yerlerinden biri olan Armutlu, göç edenlerle Bozburun doğanın tüm renklerini içinde bulunduran altın sarısı sahilleri ile Marmara Denizi'nin incilerinden bir olmuştur. Evliya çelebi Seyahatnamesinin diğer satırlarında ise "Bozburun iskelesi, bakımlı bir iskeledir. Rüzgar almayan, akıntılı bir körfezde olduğundan, gelen gemiciler girdaba düşerek beş on gün, yahut bir iki ay yatar, denizin sakinleşmesini beklerler. İskele başında bir han , birkaç misafirhane, küçük bir camii serif ile birkaç bakkal dükkanları var. Başka bina eseri yoktur. Fakat dört bir tarafinda bağ bahçeleri çoktur" diye bahsetmektedir. Aynı dönemde Mudanya'dan getirilen Türkler ile o yıllarda Rusistilasında olan Gürcistan'dan göç eden Gürcüler Armutlu'nun yerlisi olarak bilinmişlerdir. Armutlu'nun kapsamlı bir tarih araştırması yapılmamıştır.

 

Hakkımızda

 

Armutlu Kaplıcaları mevkiinde, Osmanlı kültürünü yansıtan Termal Otelimiz ; Türk Hamamı, Termal Havuzlar, Aile havuzları, Açık yüzme havuzu, Aqua Park ve Çocuk Havuzu ile donatılmış ve Armutlunun zengin kaplıca suyuna sahiptir. 

Çam ormanlarının,kaplıcanın ve denizin olduğu bölgede keyifli bir tatil sunmaktadır. Sabah kahvaltısı ve Akşam yemekleri zengin çeşitleri ile açık büfe olarak deniz manzaralı Teras Restoran'ımızda nezih bir ortamda sunulmaktadır. 

Odaların tamamında 24 saat termal sudan faydalanabileceğiniz banyo, mini buzdolabı, tv, wireless, klima, saç kurutma makinesi mevcuttur. Spa merkezinde, bulunan Türk hamamı, Termal Havuz, bay-bayan ayrı olarak hizmet vermektedir.

Büyük  Aile Odası 1+1( 1 French+3 Single Yatak),  StandartDouble Room( French Yatak),  StandartTwin Room( 2 Single Yatak), Küçük Aile Odası ( 1 French+ 1 Single Yatak) toplam 75 odalı olup 275 yatak kapasitelidir. 

 

     Oda Özellikleri;

 

 

     TERMAL SUYUN FAYDALARI

Armutlu kaplıcasının asıl kubbeli hamamında ise, sudan kendiliğinden çıkan gazlarda, beher litresinde 18,45 milimikroküri radyo-aktivite bulunmaktadır. Buda armutlu kaplıcalarının radyo aktivite bakımından zengin bir kaplıca olduğu anlamına gelmektedir. Açıklamalara göre radyoaktivite özelliği kaplıca sularının, toprağın derinliklerinden kaynayıp gelen ve yeryüzüne çıkana kadarda pek çok madenleri eritip içeriğine hapsederek,

bu arada radyum, toryum gibi elementlerin etkisiyle kazanılmaktadır. Bu gün gelişen bilim dalları sayesinde kaplıca sularının iyileştirici özelliklerinin neler olduğu, hangi hastalıklara yararlı olduğu ve diğer bilimsel yanları bilinmektedir. Armutlu kaplıcaları uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan rapor ve bilimsel incelemelerle, en fazla radyo-aktiviteye sahip kaplıca özelliği ile ülkemizde tek, dünyada ise ikinci sırada gelmektedir.

1- Kalbin çalışmasına ve kuvvet bulmasına faydalıdır.
2- Vücudun bütün hücrelerinin canlılığını arttırır.
3- Bitkiler daha çabuk büyür.
4- Yaşlı kimselerin vücudunda biriken ve bir çok hastalıkların anası olan (Asitürik)'i vücuttan atar.
5- Hormonların faaliyetini hızlandırır.
6- Mikropları öldürme özelliği vardır.
7- Hastalıklara karşı vücudu koruyan kandaki ak yuvarları çoğaltır.
8- Damarları genişletir, kırmızı kan damarı basıncını düşürür.
9- İdrar çözücüdür.
10- Siniler üzerinde tesir edici, ağrı sızı dindirici, romatizmal hastalıklara faydası bulunmaktadır.
11- İltihapları ve şişlikleri giderir.
12- Kadın hastalıklarına çok iyi gelir.
13- Deri üzerindeki (pleatron) rahatsızlıklarda etkindir.
14- Karaciğerin çalışmasını düzenler.

Kaplıcalar genel olarak romatizma, siyatik, lumbago, kalp ve damar hastalıkları, kan düzeni, idrar zorlukları, mide-bağırsak hastalıkları, verem, şeker, nefes darlığı, kadın hastalıkları gibi pek çok hastalığa yararlıdır.
Radyoaktivite : Kudret, enerji verici olarak tanımlanabilir. Ancak anlam bakımından Radyum, Uranyum vb. bazı
Tıpta 'termomineral sular' olarak adlandırılan termal suyun kaplıcada kullanılabilmesi için o suyun yeraltından çıkan doğal termal su olması, sıcaklığının 20 °C üzerinde bulunması, litresinde ise en az 1 gram mineral bulunması gerekmektedir. Türkiye'de yılda 10 milyon kişi kaplıcalara gitmektedir. Uzmanlar, ister müzmin bir rahatsızlığı olsun, isterse sağlıklı herkesin hastalık durumlarında tedaviyi güçlendirmek, sağlıklı durumlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için yılda bir kez kaplıca kürü almasını önermektedirler.

    

 

     Otel Giriş - Çıkış Saatlerimiz;

       Giriş Saati               :     15:00

       Çıkış Saati              :      11:00 

 

     Uzaklıklar;

Yalova' ya  50 Km.

Bursa' ya  85 Km.

Kocaeli' ye 140 Km.

İstanbul' a 160 Km.

Sakarya' ya 180 Km.

Balıkesir' e 200 Km.

Kütahya' ya 230 Km.

Eskişehir' e 230 Km.

Düzce' ye 260 Km.

Bolu' ya 290 Km.

Çanakkale' ye 330 Km.

İzmir' e 400 Km.

Ankara' ya 460 Km.

 Ulaşım Bilgisi;

İskele Park Termal Otele;

İstanbul Yenikapı ve Kadıköy 'den her gün yapılmakta olan denizotobüsü seferleri ile 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Yalova merkezden her gün minibüs ile ulaşım mevcuttur.

Bursa Otogardan her gün minibüs ile ulaşım mevcuttur.